top of page

Året 2017 snart till ända

Det har hänt mycket år 2017

Först vill jag börja med att tacka alla våra valpköpare !

ALLA som har skickat bilder och berättelser om det ena och andra. som vi har skrattat ibland när era bilder och ord berättar om vardagen med en Perdixare. Men också alla frågor som kommer om hur träningen kan bli bättre eller hur ett problem ska lösas. Det är därför vi finns, vi vill svara på frågorna om vi kan. Vi vill vara ett stöd och inspirera. Kennelträffen var lika rolig som vanligt och vi har en fantastisk sammanhållning i Perdixgänget.

Utbildningen från valp till färdig jakthund tar tid och det är ibland svårare för ägarna att ha tålamod än vad det är för hundarna. De försöker ju bara göra vad Ni säger.  Men visst , alla hundar är individer och ska tränas därefter. Så det är bra att Ni hör av er så vi kan hjälpas åt. Många har stått i kö för valp och gör inför 2018 , nya och gamla bekantskaper. Det känns roligt och vi hoppas på ett par kullar i vår

… Sen ett tack till alla mina kunder! 

Jisses , jag har jobbat hur mycket som helst. Det är oerhört inspirerande och lärorikt att möta alla dessa olika ekipage. Flera har varit hos mig varje vecka andra var tredje eller dagar och hela helger och det är så superkul att se utvecklingen.  Från olika nivåer tas steg som för både förare och hund kändes otänkbart till en början. Jag känner en oerhörd tillfredsställelse när det landar, när det klickar och när en förare kan känna sig helt nöjd. Nöjd med det lilla eller stora, vilket som. Jag har fått komma tillbaka till människor jag såg och tränade förra året, de har utvecklats och använt sig av några råd jag gav, de minns, de tränar och de gör fina framsteg.  Flera av dessa även på proven. Det som inte fungerade förra året är på plats, hunden har mognat, träningen har gett resultat. Jag blir så innerligt glad när jag får ett meddelande om att det fungerar.

Jag blir varm av andras framgångar och lever på dem som om de vore mina egna, eftersom jag fått följa ekipagen.  Det svåra är att få in alla i kalendern. Att ha tid för alla. Men jag försöker så gott jag kan och ska planera lite annorlunda nästa år.  Det kommer också att stramas till lite med sena avhopp , så att reserver kan få veta i tid att det finns plats.

Västgård Game Fair

Det var en helt fantastisk mässa! Så underbara människor, vackraste miljön och stort engagemang. Där jobbade jag i tre dagar med att hålla kurser och uppvisningar , bäst av allt var att Jonatan och Anders var med och hjälpte mig så vi fick en härlig tripp tillsammans. Fina vänner reste till och hjälpte oss också. Vi hade det så fint och roligt. Nästa år åker vi dit och jobbar igen, vem vet vi kanske ses ? Vi kan varmt rekommendera den mässan, för hela familjen!

Jaktretrieverklubben och uppdragen

Att klubben haft en  arbetsam tid, kan man inte sticka under stol med. Oavsett åsikt så är det förfärligt att se och höra hur vuxna människor kan spela fula spel ,uttrycka sig i ord och skrift  som kränker sårar och söndrar. Det är oförståeligt och helt galet när vi ändå vill samma i grunden fast bara på olika sätt! Vi fattade inte till en början hur kartan såg ut, Anders och jag men blev dock tufft varse vad det led. 

För min del får folk vara precis var de vill, starta där det passar, träna där det är bra för dom, jag har inga problem med det alls, jag bryr mig inte om det.

Därför hoppas jag att andra ger mig samma utrymme.  Då är det så fantastiskt fint att tänka på markproven vi haft i höst, stämningen har alltigenom varit härlig, frisk och vänskaplig.  Domarna på vårt mästerskap var helt eniga om att detta var toppklass och det sas på ett ytterst personligt sätt. De danska vännerna besöker oss flitigt på proven både som startande och domare, det är super !

Jag har dömt en hel del prov i år igen, det är utmanade roligt och lärorikt. Jag har haft rutinerade domare vid min sida det tackar jag för ! Vi har haft det verkligen trevligt i stundens allvar. Greppet blir totalt, träningarna, jakterna, starterna, domaren, proven osv.. allt i en enda lång kedja.

Våra egna hundar

Det har har varit lite knepigt att hinna träna så mycket som jag vill men jag är rätt disciplinerad annars skulle det inte gå. Några hundar har lämnat oss under året av olika anledningar. Ett par av de äldre får leva lyxliv hos vänner. Detta för att jag inte ska känna dåligt samvete över att de inte får tillräckligt med uppmärksamhet.

Inköpt hund höll inte måttet och har det bättre hos en annan ägare. 

Det är sådär när man letar efter något nytt som ska tillföra och utveckla avelsprogrammet. Ibland blir det bra ibland inte.

En ny liten pöjk från Irland har flyttat in. Det blir spännande att se vad det ger framöver. Jackson och Kompa har startats på prov, med bra resultat, tyvärr har Kompa blivit halt under hösten och vi vet ännu inte vad det beror på, sannolikt en skadad tå, för leder i övrigt är utmärkta, men ortopedtid kanske ger svaret, hon kunde därför inte startas på markproven så som jag önskat ,det är sorgligt för hon låg på topp i inledningen av säsongen. Så då fick jag lägga krut på Jackson i stället.

Med facit i hand så har han gjort det bra. Han behöver flera prov i benen och vi återkommer nästa år. Jakt är en sak prov en annan så är det bara , men jag kombinerar, det ena utesluter inte det andra man måste bara planera väl så att det håller provmässigt om man är intresserad av det.

Två intressanta killar Mic & Moll, bröderna. De tar för sig och jag hoppas hoppas att deras leder och ögon är ok de är 10 månader och har precis det jag vill ha, lugn vid sidan och ett stort sug efter träning. 

Dancer den roliga hunden har gjort  bra saker i höst , han är 15 månader nu och jag blev väldigt glad när hans röntgenplåtar visade HD A , AD UA då kan man liksom starta på riktigt.  Han är så speciell. Blir kul att träna i vår.

Hälsoresultaten på avkommor från Perdix har varit väldigt bra i år igen och vi får hoppas att det håller i sig. Det är inte lätt att hålla en jämn hög nivå , alltid kan där dyka upp något man inte har väntat sig men man kan bara göra sitt allra bästa och inte vara rädd för att ändra där det blir fel, fel kan alla råka ut för men det gäller att vara på sin vakt om det börjar spåra någon stans och tänka efter noga vad man vill åstadkomma i avelsarbetet.

Jakten

Det absolut roligaste av allt. Det finns inget som går upp emot att få komma ut igen efter vår och sommarträningarna, att få hålla i bössan att få köra sina hundar och vara tillsammans med de härliga människor vi möter under jakterna.

Efter så många år känner vi många jägare/skyttar och apportörer. Perdixgänget är det extra fint att vara med , våra valpköpare som har hundar nu utbildade för att vara med eller de som precis ska starta. Då kan vi ledsaga på plats det är förnämligt. Det tar sin lilla tid att lära sig småviltsjakten med allt vad det innebär. Etiken är viktig och vi måste veta precis hur vi ska hantera olika situationer, snabba beslut och att vara flexibel.

Det vi jagar läggs på tallriken 

Cirkeln är sluten. Vi tackar för maten mätta och uppfyllda av skogens vilda smaker. Att tillaga vilt är alltid tillfredsställande och allra helst då vi varit med i hela kedjan. Att värna om det vilda året runt är ett känslomässigt tillskott. Eftersom vi också jagar klövvilt så får vi en stor variation på matsedeln men ett är sammanhållande, hundarna! De är alltid med och bidrar till totalen. En lyxig känsla, och det är inte dumt att lingonen växer nära inpå husknuten även om det absolut inte går att plocka dom tillsammans med hundarna som äter upp allt i bärväg om de får chansen.

2018

Vem vet vad som händer? Men man kan planera och det är jag i full fart med för tillfället. Det är många kurser på gång och resor hit och dit. Jag får möta gamla och nya bekantskaper. Tänka nytt och alltid lära mig mera. Ser fram emot resa över till Irland nästa år, något vi inte hann med alls 2017, sen ett par valpkullar och eventuellt en annan hemlig resa med hundar för träning denna gång.

Vi ses!  Bästa hälsningar Åsa & Anders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Träningar

 

 

 

 

 

 

Prov i Jaktretreiverklubben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakt

bottom of page