top of page
_DSC0904.jpg

JAG BER DIG SNÄLLT - TÄNK EN EXTRA GÅNG

När valpsuget sätter in

Men varifrån ska jag skaffa min valp?  Hur vill jag ha det, och när passar det i tid?

Vilken kennel passar mig och mina behov och vad kan uppfödaren ställa för krav på mig som valpköpare?  Det finns många saker att ta hänsyn till när man väljer valp och det måsta passa in i livsmönstret, tid plats och andra omständigheter.

Du har säkert tänkt på detta fram och tillbaka många gånger och ställt frågor till många, letat, besökt och gjort research. Det är bra.

Jonatan Norrby, har sedan liten varit med oss och alla valpar, hundar och under otaliga jaktdagar.

Men jag blir trött för jag har engagerat mig, samtalat, tänkt , undrat hur det ska bli för valpen osv. Nu skall nya samtal påbörjas med andra som väntat, nya besök nya samtal. Kanske har jag sagt nej till någon eftersom alla var bokade, ett avhopp sker sista veckan och den personen som stod i min kö har redan ställt sig på annan lista.

Saker kan hända i livet som gör att det inte går att genomföra ett köp av en valp. Så är det. Men jag vet att det finns valpköpare som inte bryr sig om var valpen kommer ifrån utan bara ska ha en valp och sätter upp sig hos flera uppfödare, inget fel i det heller för om man vill ha en tik och det blir för få så kan man få en hos någon annan.

 

_DSC3873.jpg

Men å andra sidan...

Här sitter jag , med valpar som är planerade sedan länge, med massor av förarbete gjort.

Tik och hane skall vara friska individer med de tester gjorda som behövs, jag ska veta att de jagar bra att de är fina mot människor och andra hundar, att de har ett bra huvud och kan hanteras , höga krav på jaktlig förmåga och mycket mycket mera.

Resan till hanen är kanske lång och skall passa in exakt i löpet. Parningen ska gå bra och sen en lång väntan på resultat. Födsel och efterföljande skötsel av valparna som är oerhört arbetsamt men lika roligt och mysigt.

Här kommer Ni in...

Jag får många förfrågningar om valpar, året runt. Det är mycket roligt och samtal om jakt och hund är berikande.

Valparna föds och samtalen ,mailen och andra meddelanden tilltar. Flertalet besöker oss innan valparna ens är födda och vi visar våra hundar ,fikar och samtalar. Vi kommer överens , ja Du bokar en valp , en hane eller en tik en gul eller svart eller så är du helt öppen för alternativ.

Jag sätter upp dig på min lista och jag meddelar att valparna är födda. Att det kan erbjudas en valp. OK.  Men så får jag plötsligt inga svar på mina mail. Det är tyst. Då förstår jag, Du har valt att avstå köpet, det kan vara av vilken anledning som helst och för mig helt ointressant. Kanske är valpen 7 veckor, eller bara 2 . Nu oroar jag mig aldrig för att få en valp kvar , det brukar nämligen inte hända. 

Men så, berätta då att så är gjort. Förbered mig som uppfödare på att du skrivit upp dig hos flera, jag har inga problem med det men vet att då finns risken att Du hoppar av.

Man ska känna sig väl till mods när man bokar en valp, bli väl emottagen och lyssnad på det är en självklarhet, det är ju ett åtagande för många år framöver. För mig är det viktigt att ha en god relation till Er valpköpare.

Så jag ber dig snällt , tänk igenom dina förutsättningar. Spelar färgen någon roll? Varför tik och inte hane ? och är du osäker så fråga mig, jag finns ju här för att mer än gärna svara på frågorna. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna.

Välkommen, hälsningar Åsa .

_DSC1829.jpg
bottom of page