top of page

 

Det där med att apportera


Spontanitet är viktigt men inte självklart hos vissa individer.
Vi vill att det sker “bara sådär” inga stora funderingar alltså.
Men en ung hund blir trött snabbt och man måste tänka sig för så att inte andra oönskade saker inträffar efter ett par apporter.
För det fall att en ung hund är osäker när det gäller greppet, upptaget,vittringen så är det ibland bara en liten smärre sak de ska ta sig över.
Därför är det viktigt att presentera olika saker ” apporter” så att de vänjer sig vid att greppa och bära tungt som lätt.
Kompa hade aldrig apporterat en kanindummie före detta foto, dessutom levererat till en stor kameraglugg, men hon funderar inte i upptaget, pang på sen in så fort det går.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det är just den spontaniteten vi har så stor nytta av framöver.
En lite mera osäker valp kan bli den mest effektiva apportör i slutänden, när vi har en färdigtränad hund så har ju de gamla hindren passerats, man kan glömma strulet.


Däremot finns det valpar som inte har något intresse alls av att greppa föremålet till en början.
De springer fram för att det är roligt att “jaga efter” men sen händer inget, de går helt sonika därifrån.
Då kan man bli lite uppgiven som förare men ha tålamod, om ett par månader fungerar det i regel bättre.
Att kasta iväg en apport på en gräsmatta kan vara rätt ointressant för en liten, bättre i så fall att de får kämpa för apporten , hängande i en gran eller bortsläpad en bit till en risig hög så de får gno på i vittringen.
Ja det finns olika sätt att nå fram.
Om vi har en fin ,snabb känsla i hunden, att den vill hem fortare än fortast så hjälper det också många gånger. Den “bara” gör det och vill fort tillbaka till sin förare med det den hittat.


Därför sker all apportering från min sida “på lek” länge, å hör och häpna den får gärna “knalla” som vi säger,springa i kastet alltså, jag kräver ingen stadga, inget koppel på ännu, men däremot att valpen ska HEM!
Jo så var det en sak till, i valpens närmiljö finns inga mjukisdjur, bollar, eller annat.

Inga leksaker alltså. Bara ett ben att tugga på.

Jag vill att de ska ha intresset påkopplat till 100% när jag går ut. Kapitalet ska inte vara förbrukat redan innan , om Ni förstår.

_DSC2653.jpg
bottom of page